»Ko nekdaj skupna kultura postane različna«

V okviru projekta RaST (Razvojno središče talentov), ki ga izvaja Srednja šola Črnomelj pod sloganom »Ko nekdaj skupna kultura postane različna«, smo se učenci 9. razreda OŠ Podzemelj Kaja Kralj, Tom Štampohar in Klemen Starešinič v spremstvu mentorice Julijane Rakar podali na tridnevno ekskurzijo, od 7. do 9. 11. 2019 v Beograd, skupaj z učenci, dijaki in mentoricami drugih belokranjskih šol.

Pred odhodom smo se dobili na SŠ Črnomelj, kjer je vsaka šola predstavila del kultne, etnične in geografske značilnosti Srbije in Beograda. Mi smo predstavili Jugoslavijo in Tita.

Prvi dan, ko smo prišli v Beograd, smo obiskali 8. gimnazijo, kjer smo si ogledali šolo in bili pri pouku angleščine. Odnosi, obnašanje, sistem, način učenja … so drugačni kot pri nas. Nastanili smo se v hotelu Srbija.

Po odličnem kosilu smo šli mimo stadiona Crvene zvezde Marakana in hiše pevke Cece v muzej Jugoslavije na Dedinje, videli smo grobnico Josipa Broza Tita, zbirko štafet, dokumentov, slik, prestižnih daril in predmetov, ki jih je posedoval Tito.

Ko se je že mračilo, smo odšli v cerkev Sv. Save. Žal nismo videli vsega, saj so cerkev prenavljali.

Po večerji smo v šli v Center za talente. Tam smo se naučili plesati nekaj srbskih narodnih plesov. Poleg plesa je bila tudi odlična pogostitev.

Naslednje jutro smo odšli na Avalo – hrib nad Beogradom, kjer je tudi razgledni stolp, s katerega je izjemen razgled na pokrajino. Ogledali smo si tudi spomenik neznanemu junaku.

Popoldne smo šli v Etno vas Amerić, kjer smo si ogledali mini ZOO in etno muzej, streljali z lokom in jahali konje. Na koncu so nas postregli s palačinkami in limonado.

Istega večera smo se odpravili v trgovski center Ušće, kasneje pa smo odšli še v Palačinkarnico Keops na splavu na Donavi. Tam smo jedli nepozabno dobre palačinke.

Zadnji dan smo po odhodu iz hotela obiskali zasebno Univerzo Metropolitan, kjer smo imeli dve delavnici. Mi smo ustvarjali računalniške igrice, druga skupina pa grafični dizajn.

Nato smo si ogledali trdnjavo Kalemegdan. Sprehodili smo se tudi po vojnem muzeju na prostem, najbolj znameniti ulici Beograda ulici Kneza Mihajla ter na koncu zaključili druženje z odličnim poznim kosilom na Skandarliji.

Domov smo prispeli pozno, utrujeni, a polni nepozabnih spominov.

Kaja Kralj, Tom Štampohar in Klemen StarešiničDostopnost