Leta 1999 je UNESCO na 30. generalni konferenci v Parizu prvič razglasil 21. marec za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. Slovenija je v tujini poznana po mnogih posebnostih, a slovenski poeti so prav gotovo ena naših najpoglavitnejših prepoznavnosti.

V Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so zapisali: »Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja.«

V ta namen smo na šoli pripravili razstavo z naslovom Oton Župančič – poezija – Bela krajina. Na današnji dan pa obeležujemo tudi svetovni dan Downovega sindroma. V znak podpore si na ta dan obujemo različni pisani nogavici.

Svetovni dan poezije pa lahko obeležimo tudi na drugačne načine; lahko zgolj beremo priljubljeno poezijo ali jo predstavimo našim bližnjim, debatiramo o pesniških delih, kaj napišemo sami in svojo poezijo po lastni želji predstavimo drugim. Lahko pa se udeležimo kulturnega dogodka, kot je sprehod s poezijo po Črnomlju, ki bo danes, 21. 3. 2022, s pričetkom ob 17. uri pred Kulturnim domom Črnomelj.

Za lepši dan pa ena Župančičeva:

ZELENI JURIJ

(Oton Župančič)

Jurij Zeleni se z mavrico paše;

srečno, veselo selo bo naše:

že za vodo čez travnike jaše.

Z glavo namigne – trava se vzdigne,

obraz okrene – veje odene,

z okom obrne – cvetje se strne.

Jurij Zeleni, ne hodi drugam,

vinca in pesmi poln je naš hram,

drago bo tebi, milo bo nam. –

Dobri ljudje vi, jasno vam lice!

Rad bi popeval z vami zdravice,

ali gole so Slovenske Gorice.

Jasno vam lice, misel najbolja!

Z vami ostati bilo bi me volja,

a na Koroškem še pusta so polja.

Pusta so polja, slama in mraz,

treba hiteti, kliče me čas,

ali ob leti spet bom pri vas. –

Konja vzpodbode, v daljo izginja,

cvetje, zelenje za njim se razgrinja,

da nas Zelenega Jurja spominja …

 

Dostopnost