V sredo, 29.3. je za učence 3., 4. in 5. razredov potekal tehnični dan – Lego robotika in zabavno programiranje. Mentorji iz Razvojnega centra Novo mesto so nam predstavili komplete Lego WeDo in Lego Spike.

V tretjem razredu so se učenci naprej spoznali z robotiko – spoznali so Lego pametno glavo, motor in različne senzorje. Najprej so sestavili formulo in spoznali senzor za razdaljo – formulo so sprogramirali tako, da se je dirka začela na premik roke pred senzorjem na formuli in ustavila s ponovim premikom roke pred njim. Spoznali so se z osnovami blokovnega programiranja v programskem okolju WeDo. Po malici smo se pogovarjali o različnih delovnih strojih, predvsem o viličarju, ki so ga učenci sestavili po navodilih. Po sestavljanju smo viličarju napisali program za dvigovanje in spuščanje palete/vilic. Po kosilu je sledilo »pravo« programiranje v programskem okolju Scratch – izdelali so računalniško igrico, pri kateri igralec skače čez ovire, ki se mu pripeljejo po poti.

V četrtem in petem razredu so se najprej posvetili programiranju v Scratchu, kjer so izdelovali igro kepanja med dvema snežakoma. Po malici je sledila robotika, najprej so sestavili robotsko roko in jo sprogramirali tako, da je lahko pobirala različne stvari na ukaz. Nato so lahko otroci sami izbirali kaj bi sestavljali, tako da so med drugim sestavili in sprogramirali pametno kolesarsko kolo, uprizorili ples robotskega plesalca,…

Dostopnost