V sredo, 7. 12. 2022, smo se učenci 4. in 5. razredov in učiteljice odpravili na kulturni dan v Ljubljano. V Cankarjevem domu smo si ogledali predstavo Enci Benci Katalenci, ki je pravzaprav ugledališčen koncert. Gre za deset igrivih glasbenih pripovedi, za katere je skupina Katalena dobila navdih v zbirki izštevank in pesmic Enci benci na kamenci. V predstavi, ki je bila zelo podobna koncertu, smo vsi zelo uživali. Nato smo si ogledali nekaj znanih stavb v središču Ljubljane (parlament, Maximarket, Slovenska filharmonija) in se sprehodili skozi praznično okrašen Kongresni trg. Na poti proti domu smo se ustavili na Muljavi, rojstnem kraju Josipa Jurčiča, avtorja prvega slovenskega romana, Deseti brat. Obiskali smo njegovo domačijo in se seznanili s težkim življenjem nekoč. V tamkajšnji Podružnični šoli Muljava smo si ogledali šolski muzej in se udeležili pouka, kot so ga bili priča otroci pred več kot 100 leti. Za nekaj trenutkov smo lahko uvideli, kako stroga je bila učiteljica nekoč, na kaj vse je bila pozorna in kakšne so bile kazni za učence. Nekaj vtisov učencev je zbranih v nadaljevanju.

Na predstavi je bilo zelo zanimivo in smešno. Po predstavi smo šli pogledat, kakšna je bila šola v starih časih. Nato smo šli do Jurčičeve domačije. Tam smo poslušali zgodbo o vragu. Na koncu smo se z avtobusom odpravili domov. (MARKO)

Odpravili smo se na Muljavo. Tam smo obiskali šolo in vrtec. V šoli smo pojedli, nato smo si šli ogledat šolski muzej. Tam smo izvedeli, kako je bilo v šoli v starih časih. Tam je bila zelo stroga učiteljica. Nato smo šli na Jurčičevo domačijo. Bilo je zelo, zelo zanimivo. (GENOVEFA)

Sredin kulturni dan mi je bil zelo všeč. Veliko smo se zabavali in veliko novega spoznali. Najbolj všeč mi je bilo na predstavi v Cankarjevem domu. (LILI MARTINA)

Izlet mi je bil zelo všeč. Najbolj sem si zapomnila, ko smo šli v šolski muzej in se pretvarjali, da smo v stari šoli. Tega ne bom pozabila. (ANA)

Imela sem se dobro. Najbolj mi je bil všeč starinski pouk. (NIKA)

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo peli na avtobusu, ko smo šli v staro šolo na Muljavi ter v njen šolski muzej. Imel sem se lepo. (ALEKSANDER)

V sredo sem se imel zelo lepo. Najlepše mi je bilo, ko smo šli pogledat rojstno hišo Josipa Jurčiča in šolski muzej. (LEON)

 

Nina Kump Papić

Dostopnost