Učenci 6. do 9. razreda so šli na strokovno ekskurzijo v petek, 26. 5. 2023.

Najprej smo v Vesoljskem centru Vitanje – Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga izvedli 2 delavnici in si ogledali center.

DELAVNICA: Akcija – reakcija

Učenci so postali raziskovalci oz. graditelji in se na ustvarjalen, domiseln in interaktiven način seznanili z delovanjem rakete. Po predstavitvi zgodovine raketnih tehnologij so se učenci postavili v vlogo inženirjev. S svojimi idejami in s pomočjo strokovnega osebja so izdelali »vesoljsko vozilo« na zračni pogon, ki simulira delovanje raketnega motorja. Učenci so se na zaključku preizkusili na tekmovanju »Bitki za vesolje«.

DELAVNICA: Robot in človek

Učenci so se seznanili z zakoni robotike in prelomnicami v razvoju robotkov ter njihovo uporabo v sedanjosti. Predstavili so humanoidno robotko Vito, ki je od leta 2021 del kolektiva Centra Noordung, vključno s programiranjem njenih funkcij. Učenci so se z robotko tudi pogovarjali. Z veseljem jim je razkrila, kako se počuti, od kod prihaja in kateri je njen najljubši film. Povedala jim je kakšno šalo ali zanimivo dejstvo o vesolju in vsekakor poskrbela, da je bil obisk Centra še bolj zabaven in interaktiven.

Sledil je obisk Premogovnika Velenje. V muzeju premogovništva smo ogledali 18 zanimivih scen iz življenja in dela rudarjev, bogato centralno zbirko slovenske tradicije premogovništva, razvoj premogovništva od prvih najdb premoga do svetovno znane Velenjske odkopne metode, spoznali zgodovino Premogovnika Velenje, knapovsko stanovanje izpred leta 1930 in s tem spoznali bivanjsko kulturo »knapov« pred 100 leti, »aufzuge« v Črni garderobi, kopalnico, legendo o skoku čez kožo, galerijo v Beli garderobi in muzejsko trgovinico.

V premogovniku pa smo imeli tudi pravo knapovsko malico.

 

 

Sledil je ogled Velenjskega jezera in vožnja skozi Velenje ter pot v Celje, kjer smo imeli voden ogled Celjskega gradu. Približal nam je zgodovino najmogočnejše rodbine na slovenskem in razkril zanimivosti in skrivnosti največjega slovenskega srednjeveškega gradu.

Na koncu smo se še osvežili in posladkali na grajskem vrtu.

Utrujeni, a navdušeni in polni novih vtisov smo se vrnili domov.

 

 

 

Julijana Rakar

Dostopnost