Učenci 8. in 9. razreda OŠ Podzemelj in OŠ Metlika, skupaj v sodelovanju z ga. Jožico Bajuk iz OZS Metlika smo šli na predstavitev deficitarnega poklica GASTRONOM HOTELIR, 6. 12. 2023, v butičnem Hotelu Bela krajina v starem mestnem jedru Metlike je bila spet zelo zanimiva, poučna, zabavna in atraktivna.
Direktor podjetja GTM Gostinstvo in turizem Metlika d.o.o. Matjaž Pešelj nam je po kratki predstavitvi podjetja pokazal pripravo pogrinjkov, Sledilo je delo v restavraciji – zlaganje prtičkov, pravilno servisiranje jedilnega pribora in kozarcev. Nato so se učenci preizkusili v pripravi jedi ter kuhanju kavice v baru, ob kavici pa so ponudili slastne sladke dobrote. V recepciji so spoznali delo receptorja. Direktor hotela je poudaril, da mora receptor poznati celotno turistično ponudbo Bele krajine. Razložil je, kaj pomeni trajnostni znak Zeleni ključ – vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, ki ga je hotel pridobil leta 2022. Medtem so se že spekli panirani piščančji trakci, ki smo jih z veseljem poizkusili. Bili so odlični. Na koncu smo si na željo učencev ogledali še hotelske sobe. Nekateri učenci so bili tako navdušeni, da so se že dogovorili za počitniško delo.
V hotelu je bilo vse toliko lepše, ker je decembrski čas in vse je bilo lepo praznično okrašeno in v lučkah.
Učencem pa je bil najbolj všeč kotiček za fotografiranje. Nismo si mogli kaj, da ga ne bi še sami preizkusili.
Učenci so bili nad obiskom v hotelu zelo navdušeni.
Julijana Rakar