Letos, od Dneva vode (22. 3. 2024) do Dneva Zemlje (22. 4. 2024), obeležujemo Mesec trajnosti v Beli krajini. Na pobudo turistične destinacije Bela krajina smo se aktivnostim pridružili tudi učenci od 4. do 9. razreda OŠ Podzemelj. Na pobudo učiteljic likovne umetnosti Barice Flajnik Koželj in Leje Gornik smo se odločili, da bomo pri nalogah likovne umetnosti uporabljali zgolj odpadni material in tako prispevali k zmanjšanju količine odpadkov ter njihovi ponovni ustvarjalni uporabi, učenci pa smo dojeli pomen trajnosti za prijazen odnos do okolja in vseh bivajočih v njem.

Odpadni material smo uporabili v nalogah prostorskega in kiparskega oblikovanja, kako uspešna pa je bila naša ustvarjalna reciklaža, presodite sami. Mi smo zadovoljni.

4. razred je iz odpadnega kartona in časopisnega papirja izdelal ljubke reliefe z motivom ptice.

Pri NIP tehnika smo iz papirnatih tulcev toaletnega papirja ustvarili kokoške, za gnezda pa smo uporabili vrbo – bekavice.

Sedmošolci smo oblikovali prostor z uporabo različnih arhitekturnih elementov. Tulec papirnate brisače je postal steber, karton stena, odpadna folija je postala steklo, škatlice enakih velikosti so se zložile v stopnice, lesene opaže so predstavljali koščki ostankov furnirja. Všeč nam je bila naloga, ko smo iz odpadnega kartona, stiropora in plastičnih navijalnih tulcev oblikovali nepredmetni kip, ki je moral ponazarjati izbrano čustvo. Dodali smo še ostanke barvnih papirjev, ki jih zbira učiteljica.

Ups, osmošolci smo po nesreči razbili kip, ki je bil narejen iz siporeksa. Dokončno smo ga razžagali v manjše kose in z odvzemanjem materiala iz njih izdelali kipce, pri čemer smo razmišljali o pozitivnem in negativnem kiparskem prostoru.

Da je odpadni karton res vsestransko uporaben, smo se ponovno prepričali devetošolci, saj smo iz njega izdelali zanimive prostorske forme.

V naši šoli zelo radi uporabljamo že odslužena gradiva, ki nam predstavljajo neskončne možnosti ustvarjanja. Trajnostno se obnašamo skozi vse leto in trudili se bomo, da tako ostane tudi v prihodnje. Naša učiteljica velikokrat reče, da čez sedem let vse prav pride in pridno zbira »odpadke«, ki se z likovnim ustvarjanjem spremenijo v male umetnine.

Dostopnost