V naši sredini smo pozdravili: dr. Boštjana Žekška, predsednika društva Rastoča knjiga, dr. Janeza Gabrijelčiča, idejnega očeta Rastoče knjige, župana občine Metlike Darka Zevnika ter podžupanjo gospo Anico Kopinič, neumornega kulturnega delavca in bivšega ravnatelja  šole Tonija Gašperiča, nam zelo drage goste iz Avstrije, ter predstavnike ministrstev, javnih zavodov, društev in KS, medije in ob koncu seveda učence, starše ter cenjeni kolektiv.

Ko govorimo o Rastoči knjigi marsikomu ni popolnoma jasno za kaj pravzaprav gre. Tudi meni ni bilo v začetku, ko me je zanjo nekako po ovinkih začel navduševati gospod Anton Omerzel iz bližnjega Gradca. Kasneje sem dokaj hitro navezal stike še z dr. Janijem Gabrijelčičem, ki je zagotovo idejni oče rastoče knjige. Pridružil se nam je še neumorni kulturni delavec Toni Gašperič in pogovori o tem kako naj se zadeve lotimo so stekli. Velikokrat smo našli izgovor in se družili ob zamislih in idejah, ki naj bi jih vtkali v našo knjigo. Želel sem si, da bi bili nekoliko drugačni in kljub vsemu zadržali osnovno poslanstvo, ki jo širi vse bolj prisotna Rastoča knjiga.

Ko je idejo za svojo sprejel tudi kolektiv, je bilo seme s pomočjo mojih prijateljev pravzaprav že posejano. Že samo ime pove, da nekaj raste in če nekaj raste navadno to ni slabo – pa naj bo to ideja, rastlina, človek, dobrota in še kaj. Odločili smo se, da bomo oblikovali knjigo v belem kamnu iz katere raste simbol Bele krajine – bela breza, ki bo vsako leto na svojih vejah dobila vsako leto nov list. Našo vizijo in idejo Rastoče knjige smo predstavili tudi v državnem svetu, ki je njen pokrovitelj.

Vedno bolj bo zelenela, kar bo pomenilo, da živi, in da bo obeleževala vedno več vsebin, ki se jih bomo lotevali z Rastočo knjigo. Odločili smo se za tri osnovne veje naše podzemeljske knjige. Pod drobnogled bomo vzeli:

  • osebe, ki so in ki oblikujejo naš okoliš in, ki so bile do sedaj morda nekoliko prezrte
  • vidne dogodke, ki obeležujejo naš prostor
  • človeške vrednote, ki jih želimo posredovati našim učencem

Prvi list na brezi  predstavlja slikar iz bližnjega Gradca Adolf Pirsch. Učenci in njihovi mentorji so raziskovali njegovo življenje in delo, ki ga bodo danes tudi predstavili, zato to z veseljem prepuščam njim. Pred meseci smo bili v avstrijskem Grazu, kjer smo se udeležili predavanja o slikarju in podrobno spoznali njegovo delovanje. Če že ni naključje pa je vsaj zanimiva os Gradac – Graz, ki opredeljuje Adolfa Pirscha. Zato smo danes še toliko bolj veseli, da so nas obiskali in vrnili obisk naši gostje iz Avstrije, s tem pa je Rastoča knjiga ponovno potrdila, da ima mednarodni obris.

Izdali smo tudi priložnostni zbornik, ki je zmes strokovnih člankov in prispevkov naših učencev. Vanj je vloženega veliko truda in raziskovanja, zato hvala vsem, ki ste pri njegovem nastajanju pomagali. Upam, da si ga boste z veseljem prebrali.

Ne morem mimo dejstva, da je celoten projekt idejno in finančno podprla lokalna skupnost. V času, ki ni naklonjen tovrstnim proijektom, je bila ta odločitev z mojega zornega kota modra in dolgoročna.

In kot pravi pobudnik in idejni  Rastoče knjige dr. Jani Gabrijelčič da naj ta knjiga doprinese h krepitvi dobrih medčloveških odnosov, solidarnosti, strpnosti, poštenosti, medsebojnega spoštovanja in iskanje  skupnega dobrega.

Dostopnost