V torek, 6. 4. 2021, je preko aplikacije Zoom potekal 31. občinski otroški parlament na temo ”Moja poklicna prihodnost”, ki ga je v naši občini organiziralo DPM Metlika. Sodelovali so mladi parlamentarci iz OŠ Metlika (mentorica Barbara Forstner) in OŠ Podzemelj (mentorica Petra Orož). Na regijskem otroškem parlamentu bosta našo občino zastopala: Marko Kostelec 8. a iz OŠ Metlika, in Zala Gornik, 8. r iz OŠ Podzemelj. Čestitamo!

Najprej so zbrane pozdravili predsednica DPM Metlika Alenka Muc, ga. Vladka Škof,  župan Občine Metlika Darko Zevnik ter koordinatorica regijskega otroškega parlamenta ga. Marjeta Ferkolj.

Razpravo je suvereno vodila Manca Mihelčič iz OŠ Metlika, v delovnem predsedstvu pa sta poleg nje zasedala Žiga Kralj (OŠ Podzemelj) in Luka Kozjan (OŠ Metlika).

Iz OŠ Podzemelj je na občinskem parlamentu sodelovalo pet učencev: Tadej Pezdirc (5. r), Sara Cajnar (6. r), Žiga Kralj (6. r), Vanja Bajuk (7. r) in Zala Gornik (8. r).

Po uro in pol trajajoči razpravi so učenci obeh šol prišli do naslednjih zaključkov:

Potrebno je izbrati poklic, ki te veseli. Imamo veliko možnosti, a za dosego željenega poklica se je treba potruditi. Poti do željenega poklica so lahko različne. Veliko informacij v zvezi s tem lahko dobimo od staršev in v šoli, še posebej od svetovalne delavke. Želimo si čim več praktičnih predstavitev poklicev od ljudi, ki jih opravljajo. Pomembno je ohranjati starejše obrtniške poklice in hkrati iti v korak s časom ter se naučiti novih veščin in tehnologij. Vseh poklicev ne bodo mogli opravljati roboti, saj nimajo čustev. Imamo veliko možnosti za študij in delo v tujini, kar je dobro zaradi izkušenj, vendar se zavedamo, da je pomembno, da se potem vrnemo v domovino, kjer imamo družino in prijatelje. V COVID-19 situaciji sta se šola in delo preselila v veliki meri na splet, kar ima dobre in slabe plati. Pohvalili bi prizadevanja učiteljev za kvalitetno speljan pouk na daljavo ter prizadevanja srednjih šol za dobro speljane informativne dneve na daljavo. Učimo se celo življenje.

Otroci so podali tudi predloge za izboljšanje v zvezi s pridobivanjem poklica: zmogljivejše internetne povezave za kvalitetnejše šolsko in službeno delo na daljavo, intenzivnejše poklicno usmerjanje že v 7. razredu, obiski nekdanjih učencev, ki so poklicno uspešni, več možnosti počitniškega dela …

Po razpravi so sledile volitve dveh predstavnikov za regijski otroški parlament, enega iz metliške in enega iz podzemeljske šole. Regijski otroški parlament se bo odvijal v ponedeljek, 12. 4. 2021, ob 16.30 preko aplikacije Zoom. Sodelovali bodo učenci iz celotne Dolenjske in Bele krajine. Kot že rečeno, se je iz OŠ Metlika na regijski parlament uvrstil Marko Kostelec 8. a, iz OŠ Podzemelj pa Zala Gornik, 8. r. Še enkrat čestitamo!

Petra Orož, mentorica

 

Dostopnost