V družbi je opazen trend upadanja motiviranosti mladih za branje, vendar to ne velja za naše učence. Nam ne verjamete? Morda vas prepričamo v resničnost zapisanega s številom bralcev na naši šoli. V letošnjem šolskem letu se je med zlate bralce zapisalo devet učencev, kar znaša neverjetnih 75 % devetošolcev! Nanje smo resnično ponosni, saj so pridno brali celih devet let šolanja, in verjamemo, da bodo svojo ljubezen do knjig negovali skozi celo življenje.

Za nagrado so poleg znanja prejeli tudi knjigo Partljič.doc, ki jim jo je prijazno podarilo Društvo Bralna značka Slovenije. Čaka jih še izlet v Gardaland, ki ga organizira DPM Metlika. Zaradi koronavirusa je sicer prestavljen na avgust, vendar verjamemo, da ga bomo uspeli izpeljati. Nekoliko prikrajšani pa so bili naši bralci za srečanje z avtorjem v živo, ki smo ga bili primorani izpeljali preko ZOOM. Devetošolci in osmošolci so tako spoznali Andreja Rozmana Rozo, sedmošolci Boštjana Gorenca Pižamo, šestošolci pa Primoža Suhodolčana. Ustvarjalci so se res potrudili, da bi se učencem približali in jih s svojim nastopom nagradili za ves trud.

Smo pa imeli nekoliko več sreče pri spoznavanju pisateljev jeseni, ko nam še ni toliko »nagajal« koronavirus. Takrat smo se z devetošolci odpravili v splošno knjižnico v Črnomelj, kjer smo se družili s pisateljem Slavkom Preglom, prvošolce pa je na šoli obiskal Primož Suhodolčan. Kot da bi vedeli, da pozneje to ne bo mogoče. Naši mlajši bralci (1.−5. razred) pa so si v sodelovanju s knjižnico Metlika in DPM Metlika ogledali virtualno predstavo Po Sloveniji s popotnikom Jakom.

Zlati bralci so se poslovili od osnovnošolskih klopi, ostali učenci pa gredo počasi po njihovih stopinjah. Upajmo, da bodo na svoji poti enako ali celo bolj uspešni. Zaenkrat nam dobro kaže, saj je Bralno značko v letošnjem nenavadnem šolskem letu uspešno zaključilo 60 % učencev. V naslednjih letih pa se bomo vsekakor trudili ta odstotek še zvišati. Držite pesti!

Dostopnost