V sklopu Kariernega centra za mlade  “VšečKAM in GREM”, s katerim sodeluje tudi naša šola, smo v četrtek, 17. 6. 2021, učenci 7. in 8. razreda obiskali novodobno Vzorčno mesto (Pattern City) in se udeležili delavnice Job avatar v Velenju.

Vzorčno mesto je ekosistem za izobraževanje, raziskave in razvoj inovacij. Mladi v Vzorčnem mestu na najsodobnejši način raziskujejo, ustvarjajo in širijo svoja obzorja. Vzorčno mesto Velenje spodbuja radovednost in mladim prek interaktivnih orodij približa sodobno znanost. Z medpredmetnim povezovanjem in s praktičnimi poizkusi omogoča Vzorčno mesto edinstveno interaktivno izkušnjo učenja.

Učenci so postali pravi inovatorji in preurejali hišne prostore. V sklopu UNDERCONSTRUCTION DELAVNIC so bili aktivni pri najsodobnejši adaptaciji kopalnice, hodnikov in terase ter ob tem spoznavali poklicna znanja. Polagali so ploščice, belili stene in ograje, lepili tapete, polagali elektro instalacijo, ter bili ob tem izredno ustvarjalni in zabavni.

Največje navdušenje med učenci je povzročila nora virtualna izkušnja Job avatar in VR očala, ko so se učenci postavili v vlogo različnih poklicev – bolničar negovalec, tapetnik, strojni tehnik ter manager-operater robotov v proizvodnji.

Na poti do Velenja in nazaj pa nam je učitelj geografije in zgodovine predstavil naravne geogafske značilnosti pokrajine, skozi katero smo potovali, predstavil hidroelektrarne na Savi, gradove ob poti, nuklerano elektrarno v Krškem, termoelektrarno v Šoštanju, Velenjsko jezero, razložil zgodovino Celja in celjskih grofov … Pripovedoval nam je zanimive zgodovisnke zgodbe. Spoznali pa smo tudi hmeljarstvo in promet Slovenije.

Polni novih vtisov in dogodivščin smo se veseli in zadovoljni vrnili domov in ugotovili, da je bilo čisto prekratko.

Stroški organizacije in vstopnine so bili financirani s strani projekta Karierni center za mlade VšečKAM in GREM.

Dostopnost