Ne obstaja ena sama »prava« izbira.

Vsi smo se že kdaj znašli v situaciji, ko smo morali nekaj izbrati, čeprav se nam nobena od možnosti, ki smo jih tedaj imeli na razpolago, ni zdela idealna. Morda so se nam opcije zdele mikavne in zanimive, a nobena ni bila tista »popolna«. Pa smo vendarle nekaj izbrali in – preživeli! In ne samo preživeli, mogoče smo bili nazadnje z našo izbiro celo zelo zadovoljni. Ali pa smo si potem premislili in naknadno izbrali čisto nekaj tretjega, kar sprva sploh ni bilo na razpolago.

»Edina stalnica v življenju so spremembe«, je ugotovil že starogrški filozof Heraklit, in ta rek v sodobnosti velja še celo bolj! Spremembe so tisto, kar dela življenje zahtevno, a tudi in predvsem čarobno. Zadovoljstvo z življenjem in kariero ni odvisno zgolj od
ene same »usodne« odločitve, temveč se gradi počasi, korak za korakom, na poti mnogih odločitev. Fino je, če znamo neštete priložnosti, ki stalno vznikajo v spreminjajočih se razmerah, izkoriščati v svoj prid in v njih poiskati dolgoročno zadovoljstvo.

Prevelika osredotočenost na iskanje zgolj ene same »prave« izbire ima negativen učinek, ustvarja škodljiv pritisk in povzroča težave, saj ljudje pod stresom ne sprejemamo dobrih odločitev. V izbiranju šole in poklica bi moral vsakdo tudi uživati. In se zavedati, da obstaja več kot le ena »prava« šola in več kot le en »pravi« poklic zanj.

VEČ O NAGRADNEM NATEČAJU – https://www.vkotocka.si/novice/nagradni-natecaj-vem-kam-grem-2021/

 

Dostopnost