V petek, 7. januarja 2022, so si učenci 7. in 9. razreda, v okviru projekta Obrtna pot ogledali poklic MEHATRONIK OPERATER v podjetju CNC Špica v Metliki.

Po uvodni predstavitvi direktorice podjetja Tatjane Adlešič, smo si najprej ogledali nove prostore računovodskega servisa, nato pa smo šli še v proizvodne prostore z vodjo poslovne enote Mihom Adlešičem.

V podjetju so specializirani za CNC obdelavo kovin, proizvodnjo kovinskih izdelkov in razrez kovin. Izdelujejo polizdelke, ki se najpogosteje uporabljajo pri nadaljnji izdelavi avtomobilov, bele tehnike, elektronike, ključavničarskih in hidravličnih sistemov, v farmacevtski industriji …

Uporabljajo napredne proizvodne procese in sodobna zmogljiva orodja – CNC stružnice, tračno žago, laserski merilec, ki smo si jih ogledali in nekatere tudi sami preizkusili, Pri delu uporabljajo izključno preverjene materiale kot so aluminij, jeklo, medenina in nerjaveče jeklo, ki so najvišje kakovosti, pri izdelkih pa zagotavljajo natančnost do 0,01 mm.

Učenci so si ogledali proizvodnjo in izdelke, z grezilom so vrtali luknje, s posebnim orodjem »pobirali« robove, se preizkusili tudi v merjenju z laserjem, najbolj pa so bili navdušeni nad robotom Vinkom.

Dostopnost