»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in se tako z njimi pogovarjam.«

Danes mineva ravno okroglih 100 let od rojstva Ele Peroci (11. 2. 1922 – 18. 11. 2001). Je slovenska pisateljica, novinarka, urednica in pedagoginja. Zaslovela je predvsem kot pisateljica za otroke. Njena prva objavljena pravljica je bila Moj dežnik je lahko balon, ki je postala klasika med deli za otroke. Sledile pa so ji še druge slikanice, pravljice, pesmice, radijske ter lutkovne igre.

Snov za svoja dela je pisateljica zajemala iz doživljajskega sveta sodobnega mestnega otroka, problematizirala je položaj otroka v družini in opisovala njegove stiske. V zgodbah se pogosto pojavljajo otroci, ki živijo in rešujejo tudi bolj zapletene probleme sami, brez pomoči odraslih.

Praznuje tudi njena najslavnejša junakinja, legendarna Muca Copatarica, ki je stara že 65 let. Natisnjena je v več kot sto tisoč izvodov. V Sloveniji in v tujini je bila večkrat uprizorjena kot lutkovna igrica.

Njena dela, ki ne bodo pozabljena so poleg Muce Copatarice še Moj dežnik je lahko balon, Amalija in Amalija, Prisedite k moji mizici, Mož z dežnikom, Ajatutaja, Za lahko noč, Siva miš, ti loviš, Reci sonce, reci luna, Tacek in Zato, ker je na nebu oblak.

100. obletnico pisateljičinega rojstva so januarja počastili tudi pri Pošti Slovenije z izidom priložnostne znamke s podobo Muce Copatarice, ki jo je ilustrirala Ančka Gošnik Godec.

Njej v spomin smo postavili razstavo v avli šole ter v šolski knjižnici.

Dostopnost