Učenci 2.in 3. razreda smo bili od 21.2.do 23.2.2022 v šoli v naravi v CŠOD Lipa v Črmošnjicah. Črmošnjice ležijo v Beli krajini ob vznožju Kočevskega Roga.

Po namestitvi v sobe smo se sprehodili do Novega Tabora in spoznali Črmošnjice. Popoldan smo imeli aktivnosti ob Divjem potoku. Spuščali smo splave in bili zelo veseli, ko se je mlinček zavrtel. Pred večerjo smo se pozabavali na igralih in se spuščali po ziplinu.

Naslednji dan smo se odpravili na pohod na Brezovico in obiskali izvir Divjega potoka. Divji potok z okolico predstavlja pomembnem življenjski prostor na vodo vezanim rastlinskim in živalskim vrstam. Med najznačilnejšimi sta rak koščak in navadni močerad. Ob potoku živita tudi povodni kos in siva pastirica. Med prevladujočimi listavci sta bukev in beli gaber. V podrasti uspevajo čemaž, veliki zvonček, teloh in navadna kalužnica. Pozno popoldne smo zakurili ogenj. Na žerjavici smo popekli hrenovko in kruh. Slastno smo oboje pojedli. Ob ognju smo veselo zapeli in se pogreli. Nato smo se s petrolejkami podali na nočni sprehod proti Gačam. Med potjo smo opazovali zvezdnato nebo. Poiskali smo veliki in mali voz ter zvezdo severnico. Večer smo zaključili s plesom.

Tretji dan smo se zbudili v prekrasno sončno jutro. Pripravili smo kovčke in jih odnesli pred vhod. Po zajtrku smo se podali na učno pot ob Divjem potoku. Najbolj nas je navdušila legenda o zmaju in njegova skrita votlina. V gozdu smo se poigrali z iskanjem črk, dobili smo  geslo »skriti biser«. Po dobrem kosilu smo izkoristili še čas za igranje na igralih in se zadovoljni poslovili od Črmošnjic.

Dostopnost