Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je leta 1966 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Poznamo ga tudi pod imenom svetovni dan pravljic. Na ta dan pa obeležujemo tudi rojstvo danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, ki bi letos praznoval svoj 217. rojstni dan. Le kdo ne pozna njegovih pravljic Grdi raček, Snežna kraljica, Kraljična na zrnu graha, Cesarjeva nova oblačila, Mala morska deklica, Palčica … Mnogi njegove pravljice poznajo le preko risank, ki jih je po okusu trga priredil Walt Disney.

Učenci 3. in 7. razreda so v petek, 1. aprila 2022 obiskali knjižnico, kjer so se seznanili s tem dnevom. Prebrali so poslanico, ki prihaja iz Kanade, poslušali o zanimivostih tega dne in se lotili nalog. Najprej so na obisk prišli učenci 7. razreda, izpolnili kviz o Andersenu, njegovih pravljicah ter brskali po spletu in iskali različne informacije.

3. razred pa se je za ogrevanje najprej v skupinah podal na lov za pravljicami in poiskal vse skrite knjige Hansa C. Andersena. Nato pa pričel s kvizom o pisatelju. Nekaj nalog so izpolnili samostojno, ostale odgovore pa je bilo potrebno poiskati na spletu.

Učenci so se tako naučili brskanja po spletu, iskanja različnih informacij, kako priti do nekega odgovora … Vsi so se izjemno potrudili in uspešno zaključili s kvizom. V prihodnjem tednu pa se bomo lotili še izdelave velike knjige o Andersenu.

Dostopnost