Po lanskoletnem začetku s projektom šolskega eko vrta, smo se v letošnjem letu lotili zasaditve šolskega sadovnjaka. Zasaditev sta nam omogočili lokalni podjetji in sicer Beti d.d, vodilni  evropski proizvajalec barvane poliamidne preje in Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj – katerega ustanovitelj in idejni vodja je Luka Kužnik iz Gradca. Omenjeni podjetji sta se prijazno odzvali na prošnjo za donatorstvo in sodelovanje pri sami zasaditvi. Podjetje Beti d.d. je šoli doniralo cisterno za vodo, vrtnarija Zeleni zmaj pa je naš sadovnjak obogatila s sadnim drevjem češnje, marelice, murve, ter grmičevjem maline, sibirske borovnice, ribeza, kosmulje in joste.

            Za samo zasaditev smo najprej pripravili jame, ki so jih pomagali izkopati učenci 8. in 9. razreda, pri pouku biologije. Pri zasaditvi so bili prisotni predstavniki omenjenih podjetij. Luka Kužnik nam je s svojimi strokovnimi nasveti podal veliko znanja o samem sajenju rastlin in nadaljnji skrbi za le te. V sproščenem učnem okolju na prostem so učenci pridobili nova praktična znanja.

Zelo smo veseli, da sta podjetji podprli idejo eko vrtnarjenja in sadovnjaka na naši šoli in tako omogočili, da se učenci učijo vrtnarjenja in s tem samooskrbe z zelenjavo in sadjem. S tem pa naše sodelovanje nikakor ni zaključeno. V prihodnosti je v načrtu  pridobitev dodatne cisterne za vodo, saj smo ugotovili, da bo ena za potrebe zalivanja premalo. Ker bo potrebno sadna drevesa tudi obrezovati, nas bo Luka Kužnik pripravil predavanje o tem opravilu.

Dostopnost