Ste že slišali za Pasavca? Gre za zaščiteno in zelo redko žival, ki je značilna za Brazilijo. A Pasavec ni doma le v Južni Ameriki, poznamo ga tudi pri nas, kot maskoto projekta Javne agencije RS za varnost prometa. Predvsem pa ga poznajo otroci, ki sodelujejo v projektu Pasavček.

Osnovni namen projekta Pasavček je spodbuditi dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Slogan projekta je Red je vedno pas pripet, ki jasno sporoča, da moramo biti vedno in na vsaki vožnji pripeti.

V  3.a in in 3.b razredu, na matični šoli Osnovne šole Podzemelj, je letos 24 učencev. Do šole nas pripelje ena najbolj prometnih poti v našem kraju. Učence vsakodnevno pripeljejo starši z avtomobilom, nekatere pripelje šolski kombi, drugi pridejo peš.  Zato sta nas obiskala policista, s katerima smo obhodili okoliške ceste. Opozorila sta nas na varne in nevarne dele šolske poti. Policista sta nas tudi poučila o pravilnem vedenju v prometu in seznanila o pravilnem ter varnem prečkanju ceste.

Tretješolci so spoznali lik Pasavčka. Spoznali, so, da lahko zavarujejo svoje življenje tako, da so v avtomobilu ali v avtobusu privezani z varnostnim pasom, in da morajo do višine 150 cm sedeti v otroškem varnostnem sedežu. Dobra motivacija in spodbuda so bili tatuji, blokci, knjižna kazala, pesmica, športne igre, igre, izdelovanje prometnih znakov in risanje Pasavčka.    

Živega Pasavčka pa si lahko ogledate tudi v Ljubljanskem živalskem vrtu, kjer so ga dobili v letu 2018 kot mladička in je sedaj najbrž že zelo zrasel.

Pripravili: Rozalija in Andreja Fabić

Dostopnost