V petek, 17. 6. 2022, so  učenci 1.a in 1.b razreda v šoli izvedli prvo spanje v šotorih. Pričakovanje in vznemirjenje je bilo zelo veliko.

Učenci so najprej razmišljali o tem, kje je primerno postaviti šotor. Ko so našli primeren prostor, sta učitelj Boštjan in učiteljica Marjetka postavila prvi šotor. Učenci so pozorno opazovali in poslušali sprotna navodila. Sledilo je postavljanje ostalih šotorov. Učenci so se razdelili v skupine po šotorih. Vsaka skupina je postavila svojega. Pokazali so veliko mero iznajdljivosti in navdušenja. Ko so bili šotori uspešno postavljeni, je bilo veselje nepopisno.  Prav tako je vsak šotor oz. skupina izbrala svoje ime: GLAVCE, KOLPA, BISTRE GLAVE, TIGRI.  Uživali so ob izdelovanjem zastave za vsak šotor. Pomembno je bilo, da pri vsem sodelujejo kot skupina in da vsak v skupini prispeva svoj delež k nalogi.

Sledilo je lokostrelstvo. Učitelj Boštjan je tudi učitelj lokostrelstva, zato je učencem lahko povedal veliko zanimivega o tem športu in jih učil pravilnega streljanja z lokom. Učenci so uživali ob zbiranju točk in vsak je upal, da mu bo uspelo zadeti sredino.

Na svežem zraku in ob nenehnem gibanju so se kmalu oglasili lačni trebuščki. Učenci so z učiteljico pripravili kruh in klobasice. Ker so za peko potrebovali palice, so jih nabrali v gozdičku in jih tudi »ušpičili«, da se je klobasica dobro nataknila.

Za nekatere najbolj zanimivo pa je bilo kurjenje ognja. Najprej so se učenci z učiteljema pogovarjali, kje in kdaj lahko varno kurimo v naravi. Razmišljali so, kako pripravimo ognjišče in na kaj morajo paziti, ter katero tel. št. morajo poklicati v primeru, če ogenj pobegne.

Skupaj so poiskali varen prostor v gozdičku, nabrali velike kamne in pripravili ognjišče. Naučili so se, kako pripraviti netivo, kaj je kresilo, kakšna drva potrebujejo in kako varno zakuriti ogenj.

Peka klobasic in kruha se je končno pričela. Seveda je po napornem dnevu in v dobri družbi hrana veliko bolj okusna kot sicer, zato so  z užitkom jedli. Prišla je tudi utrujenost po aktivnem popoldnevu, ki pa je minila, ko so se namestili v šotore. Učenci so si pripovedovali šale in iz vsakega šotora je prihajalo veliko smeha.

Zjutraj je bilo potrebno šotore in vso opremo pospraviti. Prav vsak je moral prispevati k pospravljanju tabora.

Vzgojitelja Boštjan Matjašič in Marjetka Rečnik Nemanič

Dostopnost