V ponedeljek, 20. 6. 2022, so učenci 2. razredov z navdušenjem dočakali taborjenje v šoli. Vznemirjenje in priprave so bile zelo velike.

Popoldan so učenci začeli z začetnim sestankom, kjer sta učitelj Boštjan in učiteljica Marjetka predstavila vse dejavnosti, ki se bodo odvijale do večera.

Najprej so se učenci sami razdelili v skupine in šotore, kjer bodo spali. Vsaka skupina oz. šotor je izbral ime: NK KOLPA, STRAHCI, VOJAKI, ŠPORTNIKI in LOVCI.

Sledil je prikaz in razlaga, kako postavimo šotor. Učitelja sta natančno prikazala postavitev. Seveda je potrebno najprej najti primeren prostor. Učenci so razmišljali, kje bi lahko postavili ostale šotore.

Vsaka skupina je nato postavila svoj šotor. Pri tem je bilo pomembno, da sodeluje vsak član skupine. Najbolj zanimivo je bilo zabijanje klinov. Ko so bili šotori postavljeni, je bilo učence kar težko spraviti iz njih. A čakalo nas je še veliko zanimivega.

Ena skupina se je spoznala z lokostrelstvom, druga pa je pripravljala kurišče, veje in drva v gozdičku.

Učitelj Boštjan je učence učil osnov lokostrelstva. Učenci so bili zelo navdušeni nad loki in tarčami. Medtem je druga skupina z učiteljico Marjetko iskala primeren prostor v gozdičku za ogenj. Naučili so se, kje je varno kuriti in na kaj vse morajo biti pozorni, ko kurijo v naravi. Ker je pihal veter, so pripravili večje, dobro obloženo kurišče. Nabrali so velike kamne, veje in drva. Spoznali so kresilo in lahko videli, kako zakurimo z njim ogenj.

Skupini sta se nato zamenjali. Tokrat je druga skupina pripravila klobasice in kruh za peko. Palice so bile pripravljene že od taborjenja 1. razredov.

Vrhunec večera je bila peka klobasic. Za nekatere prvič in zato toliko bolj dobre. Trebuščki so bili že pošteno lačni, zato so klobasice zelo teknile. Očarani so bili nad ognjem zvečer, v gozdičku. A po vseh aktivnostih na zraku, je prišla tudi utrujenost.

Kar težko se je bilo umiriti v šotorih, saj je bilo tako zelo zanimivo pripovedovati zgodbice in šale. Pa še lučke so imeli, s katerimi so raziskovali notranjost šotora.  

Zjutraj je bilo potrebno vstati in se pripraviti na pouk. Veselo so si pripovedovali o svojih sanjah, kdo je smrčal, kdo sploh nič ni spal….Polni lepih vtisov in tudi malo nenaspani so pospravili vso opremo in se vključili k pouku.

Vzgojitelja Boštjan Matjašič in Marjetka Rečnik Nemanič

Dostopnost