Učenci OŠ Podzemelj Sara Cajnar, Eva Kralj, Bor Bajuk in Valentin Levstik Štrucelj so se udeležili Start up vikenda, ki je potekal 20. in 21. 10. 2023, v novih prostorih Podjetniškega inkubatorja Bela krajina. Skupno se ga je udeležilo 63 mladih iz petih belokranjskih osnovnih šol – Osnovna Šola Mirana Jarca Črnomelj, Osnovna šola Loka Črnomelj, Osnovna Šola Metlika, Osnovna šola Podzemelj, Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič ter Srednje šole Črnomelj.

Mladi udeleženci so razvijali svoje podjetniške ideje in se spoznavali z osnovami podjetništva.

Prvi dan je bil osredotočen na oblikovanje ideje, udeleženci so se seznanili s poslovnim modelom CANVA, kjer so raziskovali in preverjali probleme, rešitve ter njihove potencialne uporabnike. Razvaljali so tudi osnovni prototip oziroma minimalno sprejemljiv produkt.

Drugi dan je bil posvečen predvsem temu, kako pridobiti kupce in kako učinkovito predstaviti svoje produkte. Na koncu so pripravili še zaključno predstavitev svojih idej, za katere so od mentorjev dobili povratno informacijo in usmeritev za nadaljnje delo.

Učenci in dijaki so razvili zanimive in inovativne rešitve ter poslovne ideje, ki jih bodo sedaj v sklopu podjetniških krožkov ter izobraževalnih vsebin s področja podjetništva nadgrajevali s svojimi šolskimi mentorji in mentorji Podjetniškega inkubatorja Bela krajina. Najboljše in najbolj inovativne ideje se bodo predstavile najprej na regijskem tekmovanju POPRI v Novem mestu, kjer se bodo potrudili, da bi Bela krajina tudi letos imela predstavnike na nacionalnem tekmovanju v Novi Gorici.

Start up vikend je sicer potekal v soorganizaciji Podjetniškega inkubatorja Bela krajina in Srednje šole Črnomelj, ki je za organizacijo dobila tudi sredstva v okviru SPIRIT-ovega javnega razpisa UP Mladi.

Učenci in dijaki so izvedbo in vsebino ocenili kot zelo uspešno, zanimivo, ustvarjalno in atraktivno, želijo pa si še več podobnih vsebin ter obiske uspešnih podjetij in podjetnikov.

Julijana Rakar

Dostopnost