V torek, 26. 3. 2024, se je v poznem popoldnevu udeležilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin Bele krajine šest skupin na odru metliške kulturne dvorane. Srečanje je vodila in povezovala gospa Lidija Nemanič Baškovič. Otroška folklorna skupina OŠ Podzemelj se je predstavila kot druga z naslovom Potujemo v Rakitnco pod vodstvom mentorice krožka Rozalije Fabić.

Otroška folklorna skupina Osnovne šole Podzemelj deluje že več let. Skupina šteje v tem šolskem letu 30 članov od 1. do 5. razreda, od tega 25 deklic in 5 dečkov. Učenci kažejo veliko zanimanje za ljudsko izročilo Bele krajine.  Zanimajo jih predvsem belokranjske pripovedke, plesi, pesmi in pastirske igre, ki so jih igrali naši predniki na ozemlju prelepe Bele krajine. Učenci si radi ogledajo posnetke nastopov folklornih skupin in obiščejo Jurjevanje ter Vinsko vigred. Učenci so letos že nastopali na dveh šolskih prireditvah. Za večino folklornikov je to prvi nastop na odru, zato so pokazali še večje zanimanje in resnost pri vajah ter na nastopih.

V zaključku je vodja metliške območne izpostave JSKD Matjaž Rus podelil  sodelujočim skupinam in mentorjem spominska priznanja. Nato je sledil pogovor s strokovno spremljevalko območnega srečanja Nino Mažgon Mueller.

Zapisala: Rozalija Fabić

Dostopnost