Preberi več

Spoštovani učenci in starši!

Program za duševno zdravje mladih To sem jaz je bil vzpostavljen leta 2001 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Usmerjen je v krepitev duševnega zdravja in psihične odpornosti mladih – v razvijanje veščin ter kompetenc, ki mladostnike podpirajo med odraščanjem in delujejo kot zaščita v kriznih situacijah. Temelji na delovnih pristopih spletnega svetovanja in preventivnega dela v šolah. Z dokazi podprt program so v mednarodni strokovni javnosti že večkrat prepoznali kot primer dobre prakse na področju organizirane skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Opisan je tudi v publikaciji Svetovne zdravstvene organizacije.

Spletna svetovalnica www.tosemjaz.net omogoča mladim anonimen, javen, brezplačen, hiter in preprost dostop do strokovnega nasveta. Odgovore na vprašanja o dilemah in stiskah odraščanja nudi multidisciplinarna in medinstitucionalna spletna svetovalna mreža, ki združuje približno 70 strokovnjakov – prostovoljcev (zdravnikov različnih specializacij, psihologov, socialnih delavcev in drugih strokovnjakov). V uredništvu, ki ima sedež v Celju na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, skrbijo za spletno svetovalno dejavnost, kodiranje spletnih vprašanj in analitiko. Obsežna, unikatna spletna baza – arhivirana na NIJZ – vsebuje skoraj 50.000 dialogov – vprašanj mladih in odgovorov strokovnjakov.

Oglejte si na: https://www.tosemjaz.net/

Safe.si
Preberi več

Safe.si je točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje. Lahko si jo ogledate na safe.si. Danes pa se lahko preizkusite v kakšnem testu.

RAZSTAVA OB DNEVU ŠOLE
Preberi več

Spoštovani učenci, starši, stari starši!

Letošnji dan šole, ki bo v mesecu aprilu, bo posvečen zgodovini šole v Podzemlju. V ta namen bi radi pripravili razstavo različnih predmetov, vezanih na pouk v različnih obdobjih. Vabimo vas, da tudi vi sodelujete in pomagate pri postavitvi razstave. Če imate doma kakršnekoli materialne vire oz. predmete, ki izhajajo iz pouka, poučevanja, šole (zvezki, učbeniki, dokumenti, oblačila, pohištvo, peresnice, pisala, učni pripomočki …), vas prosimo, da jih učenci prinesejo v šolo. Predmete skrbno podpišite, da bomo vedeli, komu jih vrniti po končani razstavi.

Veselimo se sodelovanja in vas lepo pozdravljamo.

Kolektiv OŠ Podzemelj

ZLOŽENKA ZAVODA ZA TURIZEM, KULTURO, ŠPORT IN MLADINO METLIKA
Preberi več

Spoštovani starši in učenci!

Pred vami je zloženka, ki je nastala pod okriljem Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika. Čeprav imamo že veliko informacij dostopnih preko raznih medijev, se še vedno soočamo z izzivom informiranosti ter obveščenosti javnosti glede področja duševnega zdravja.

Na Zavodu so se odločili, da pripravijo privlačno zloženko, kjer so zbrane vse belokranjske organizacije, ki delujejo na področju duševnega zdravja. Opremili so jo s QR kodami, dodali nekaj vsebine in hitrih vaj za sprostitev.

Prikaži zloženko (klik)

V sodelovanju s programom OMRA pripravljajo tudi delavnico. Gre za inovativen program, v katerem lahko pridobimo odgovore na številna vprašanja o motnjah, povezanih s stresom, razpoloženjem in drugimi težavami v duševnem zdravju. Program je namenjen  tistim, ki se soočajo s težavami, kot tudi njihovim svojcem ter širši zainteresirani, tudi strokovni javnosti.

soboto, 22.4.2023,  so pripravljeni v živo priti  v Belo krajino (MC Metlika) ter izvesti 3 tipe delavnic, namenjene posameznikom od 16-tega leta navzgor (ni omejitve).

Opis delavnic najdete v spodnji povezavi. 

https://www.omra.si/aktualno/delavnice-omra/delavnica-omra-1/

Da bi bila izvedba možna, pa potrebujemo vsaj 30 udeležencev. Prijave zbirajo do 17.4.2023 in če bo zadostno število, bo delavnica izvedena v soboto, 22.4., predvidoma od 8h do 15h.

Prijave se zbirajo na andreja.fir@zavodmetlika.si.

Prikaži zloženko (klik)

 

ZLOŽENKA: POZABLJENE DOLŽNOSTI
Preberi več

Spoštovani starši in učenci!

Vsi opažamo, da so se vrednote današnje družbe precej spremenile in enako velja tudi za otroke. V zadnjih letih je šola, ki je bila učencem včasih prva zadolžitev, postala nekaj časa šola na daljavo, šolsko delo se je prestavilo pred računalniški zaslon. Učenci so veliko presedeli v sobi, prepovedani so bili stiki in druženje, oddaljili smo se od družbe in živeli vsak zase. V skrbi za zdravje in počutje naših otrok ter naše počutje smo marsikdaj otrokom dovolili, da kaj naredijo na lažji način, da stvari pustijo za pozneje ali jih ne naredijo. Želeli smo jim pomagati in poskrbeti, da so srečni, pozabili pa smo, da so lahko srečni tudi, če so delavni in izpolnjujejo svoje dolžnosti, pozabili smo na nekatere vrednote. Šola in znanje sta vrednoti, ki ju moramo pridobiti nazaj.

Šola je otrokova služba, ne le zabava. Ko se otroci nimajo lepo, ko ugotovijo, da se morajo tudi kaj naučiti oziroma narediti, takrat postane šola dolgočasna, naporna, vse je prehudo, vse pretežko. Starši in učitelji smo tukaj, da otroke usmerimo in vodimo, v prvi vrsti, da jih naučimo sprejemati odgovornost in dolžnosti, ki jih morajo izpolnjevati.

Dobro sodelovanje med šolo in domom, torej med učitelji in starši, sodi med pomembne dejavnike kakovostnega vzgojno-izobraževalnega dela, zato je Tim za kakovost OŠ Podzemelj pripravil zloženko z naslovom Pozabljene dolžnosti, ki jih želimo predstaviti staršem in učencem ter spomniti na tisto, kar naj bi bilo samoumevno, pa je, žal, prevečkrat pozabljeno.

Povezava do zloženke (klik)

Kolektiv OŠ Podzemelj

Prikaži zloženko

DEL DOHODNINE LAHKO NAMENITE ŠOLSKEMU SKLADU OŠ PODZEMELJ
Preberi več

S sklepom o določitvi upravičencev do donacij za leto 2022 (Ur.l. RS, št. 125/22) je na seznamu upravičencev do donacij za leto 2022 tudi šolski sklad OŠ Podzemelj.

Zato vas vabimo, da del vaše dohodnine, ki bi jo sicer pustili državnemu proračunu, namenite za delovanje Šolskega sklada OŠ Podzemelj.
Več lahko preberete na spletni strani šole.
Del sredstev bo namenjen postavitvi igral v okolici šole.

TO SEM JAZ
Preberi več

V okviru preventivnega programa To sem jaz, ki ga izvajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, od maja 2022 redno izhaja e-Mesečnik z aktualnimi vsebinami za mladostnice in mladostnike.

V mesečnih novicah so predstavljene tematike o zdravju in najrazličnejše dileme odraščanja.

Tema v novembru osvetljuje pomen spanja v mladostništvu.

Dostopna je tukaj: https://mailchi.mp/d9e3c8a67320/e-mesenik-za-mlade-iz-programa-to-sem-jaz-november-2022

Prejemniki brezplačnega e-Mesečnika so le naročniki. Mlajši od 16 let se lahko prijavo na e-Mesečnik s strinjanjem staršev.

Naročijo se lahko tukaj: https://www.tosemjaz.net/e-novice/.

Prav tako je e-Mesečnik uporabno gradivo za delo z razredom – za učitelje in šolske svetovalne delavce. Če ga želite redno prejemati, se tudi vi naročite: https://www.tosemjaz.net/e-novice/

Vabljeni k uporabi preostalih dosedanjih tematskih številk:

Kdaj otroka ne peljemo v šolo?
Preberi več

Spoštovani starši,

nič nenavadnega ni, če otrok zboli, zato se marsikateri starš nemalokrat znajde v dilemi, kdaj naj otroka obdrži doma in kdaj je še zdrav, da gre lahko v šolo. Šola je prostor, kjer se zbira večje število ljudi, posledično pa to dopušča hitrejše širjenje nalezljivih bolezni, zato je zelo pomembno, da prihajajo učenci v šolo zdravi.

Če je otrok bolan, se bo najbolje počutil doma, kjer se bo tudi hitreje pozdravil. Če otroka pustimo doma, bomo tako tudi preprečil širjenje bolezni na ostale otroke.

Otroka ne peljemo v šolo, če:

  • je v zadnjih 48 urah imel povišano telesno temperaturo, je bruhal ali imel drisko (po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske).
  • če ima izpuščaj z ali brez vročine (razen ko gre za neinfekcijske izpuščaje, kot so alergijski izpuščaji, piki insektov)
  • ima uši ali garje (otrok sme ponovno v šolo, takoj ko je uspešno opravljeno razuševanje ali uspešno izveden postopek zdravljenja garij)

Poglejmo, kdaj lahko otroka peljemo v šolo po preboleli bolezni ali okužbi po smernicah Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

Kdaj nazaj v šolo  

Moj otrok ima vročino (informacijska zloženka)

Vključitev otroka v šolo po bolezni 

Vključitev v šolo po preboleli nalezljivi bolezni (smernice NIJZ)

 

 

Preberi več

Spoštovani starši,

ker želimo prijavo in odjavo šolskih obrokov čimbolj poenostaviti, boste spremembe sporočali s klicem v tajništvo med 7.30 in 8.30, na tel. številko: +386 7 369 1700 ali na info@ospodzemelj.si.

Hvala za razumevanje,

vodstvo šole

SAJENJE JAGOD

SAJENJE JAGOD

Petek, 24. 3. 2023, je bil ravno prav topel in sončen dan za sajenje jagod v okolici šole. Sadike nam je prijazno odstopila Kmetija Pavlovič iz Križevske vasi. Za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Jagode smo posadili učenci 2. skupine OPB s pomočjo učiteljev. Primerno...

več...
OBMOČNO SREČANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN BELE KRAJINE

OBMOČNO SREČANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN BELE KRAJINE

V ponedeljek, 27. 3. 2023, se je v organizaciji JSKD OI Metlika predstavilo v Kulturnem domu Metlika pet otroških folklornih skupin. Srečanje je spremljala strokovna spremljevalka Nina Mažgon Mueller. Na srečanju so se predstavili tudi mladi folklorniki OŠ Podzemelj,...

več...
Čutna ali senzorična pot

Čutna ali senzorična pot

Že nekaj časa se je porajala ideja o tem, da bi izdelali bosonogo, čutno ali senzorično pot v okolici šole. S pomladjo se je pojavilo lepše vreme in prejšnji teden smo dokončali in preizkusili našo potko. Po tem, ko je hišnik Igor postavil ogrodje, smo se dogovorili...

več...
Prireditev ob materinskem dnevu

Prireditev ob materinskem dnevu

V četrtek, 23. 3. 2023, smo z učenci in učiteljicami pripravili pester program za naše mamice, babice, tete... Učenci so bili prijetno vznemirjeni, saj so lahko svoje talente pokazali pred svojimi starši.  Hvala vsem za tako številčen obisk!   učiteljice in...

več...
V METLIKO V KNJIŽNICO IN MUZEJ

V METLIKO V KNJIŽNICO IN MUZEJ

Prvošolci se radi odzovemo prijaznemu povabilu, tako smo se v petek, 24. 3. 2023, odpravili v Metliko v Ljudsko knjižnico na pravljico. Prijazne knjižničarke so nas lepo sprejele in knjižničarka Katja nam je razkazala knjižnico. Koliko knjig imajo! In koliko skritih...

več...
33. OBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

33. OBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

V petek, 17. 3. 2023, se je v sejni sobi Občine Metlika odvijal 33. občinski otroški parlament. Udeležilo se ga je 18 učencev OŠ Metlika in OŠ Podzemelj z mentoricama Barbaro Forstner in Petro Orož. Letošnja tema je bila Duševno zdravje otrok in mladostnikov. Sejo je...

več...
Pohod Planinskega krožka na Mirno goro

Pohod Planinskega krožka na Mirno goro

Obetala se je sončna sobota, ki smo jo dobro izkoristili za prvi spomladanski pohod Planinskega krožka OŠ Podzemelj. Pohoda so se skupaj z učenci udeležili tudi starši in drugi družinski člani. Zbrali smo se na Planini pod Mirno goro. Pred začetkom so učenci utrdili...

več...
Predstavitev poklica vojaka

Predstavitev poklica vojaka

V četrtek, 16. 3. 2023 je za učence 9. razreda potekala predstavitev poklica vojaka. Dva predstavnika Slovenske vojske sta predstavila delo, obveznosti in usposabljanja za vojaka, učence pa sta najbolj zanimali tabori za mlade, možnost pridobivanja štipendije in...

več...
REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA VESELA ŠOLA

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA VESELA ŠOLA

V sredo, 8. marca, smo na šoli izvedli šolsko tekmovanje iz Vesele šole. Letos je sodelovalo kar 14 učencev, med katerimi so Lucija Klepec, Ajda Butala, Gloria Plesec, Gregor Rožman, Tia Sopčič in Aleksander Jotanović osvojili bronasto priznanje. Za posebno veselje pa...

več...
Lego robotika

Lego robotika

Danes, 15. 3. 2023, so imeli učenci 4. in 5. razredov tehniški dan. Učenci so se seznanili z izobraževalnimi lego kompleti, programirali igrice in spoznavali mikroračunalnik. Pod vodstvom mentoric so izdelali sefe, pametna kolesa, formule, robotke itd. [ngg...

več...